Niestrawność, dyspepsja – jak sobie pomóc?

Trawienie to jeden z najbardziej skomplikowanych procesów zachodzących w naszym organizmie. Bardzo łatwo go zaburzyć. Aby przebiegało prawidłowo, muszą być spełnione trzy warunki

  1. Dostateczne rozdrobnienie oraz wymieszanie pokarmu ze śliną, sokiem żołądkowym.
  2. Właściwy transport – żołądek, jelito cienkie, jelito grube.
  3. Prawidłowe wydzielanie soków trawiennych w przewodzie pokarmowym.

Jeśli choć jeden z powyższych mechanizmów nie działa prawidłowo, dochodzi do zaburzenia trawienia nazywanego potocznie niestrawnością, a w języku fachowym dyspepsją.

Dyspepsja – objawy

  • ból w górnej części brzucha
  • mdłości
  • wzdęcia
  • odbijanie
  • gazy
  • nudności

Objawy pojawiają się zwykle bezpośrednio po zjedzeniu posiłku. Przyczyną niestrawności może być zarówno źle zbilansowana dieta, jak i nieprawidłowe przeżuwanie pokarmu. Nie bez znaczenia jest również nasz styl życia – stres, używki. Wyżej wymienione dolegliwości zazwyczaj mijają po 2-3 dniach. Jeśli trwają dłużej, np, tydzień – warto zgłosić się do lekarza!

Dyspepsja – poznaj inne przyczyny

  • nietolerancja laktozy
  • zespół złego wchłaniania
  • wrzody żołądka
  • zapalenie jelit
  • zespół jelita drażliwego
  • zakażenie

Dyspepsja – jak sobie pomóc?

  • Jedz powoli – dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Zadbaj o spokój oraz miłą atmosferę w trakcie spożywania posiłku
  • Nie ćwicz bezpośrednio po jedzeniu
  • Jedz o regularnych porach dnia
  • Nie podjadaj między posiłkami
  • Jedz częściej, a mniej
  • Ograniczyć słodycze, fast-foody oraz inne niezdrowe przekąski
  • Alkohol pij od święta
  • Nie jedz bezpośrednio przed snem
  • Zadbaj o codzienną dawkę ruchu
  • Unikaj panierek, dań smażonych na głębokim tłuszczu

Dyspepsja – jak sobie pomóc? Dieta

Osobom zmagającym się dyspepsją zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej. Poniżej znajdziesz najważniejsze założenia:

  • Bazą diety lekkostrawnej są produkty zbożowe z wysokiego przemiału, charakteryzujące się niską zawartością błonnika: pszenne pieczywo, sucharki.
  • Kasze: jęczmienna, manna, krakowska, ryż, drobne makarony.
  • Świeże warzywa i owoce pozbawione skórki oraz pestek.
  • Chude mięso: drób, cielęcina pozbawione skóry.
  • Ryby morskie: dorsz, szczupak, morszczuk, sola.
  • Jaja gotowane na miękko, twardo, pół-twardo, sadzone.
  • Tłuszcze: masło, miękka margaryna, oliwa z oliwek.
  • Przyprawy: koper włoski, lubczyk, tymianek, cynamon, majeranek, sól, sok z cytryny, goździki.
  • Słodycze: ciasto drożdżowe, kisiel, galaretka, mus owocowy, dżem bez pestek.
  • Napoje: herbata: czarna/owocowa/ziołowa, mleko, soki owocowe oraz warzywne.

Dyspepsja – sposób przygotowywania posiłków

Do szczególnie zalecanych technik zalicza się:

  • gotowanie na parze
  • gotowanie w wodzie
  • pieczenie w rękawie bez dodatku tłuszczu

Bezwzględnie należy zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu!

Dyspepsja – kiedy udać się do lekarza?

  • Kiedy ból i złe samopoczucie nie ustępują mimo zmiany nawyków żywieniowych.
  • W kale pojawia się krew.
  • Silny ból w okolicach prawego łuku żebrowego.
  • Ból brzucha w prawej pachwinie oraz towarzyszące mu mdłości.

Dyspepsja – jak zdiagnozować chorobę?

  • Badanie krwi, które wykryje choroby trzustki bądź wątroby.
  • USG brzucha, dzięki któremu będziemy w stanie ocenić kondycję narządów wewnętrznych.
  • Gastroskopia, która pozwoli obejrzeć śluzówkę układu pokarmowego.

Dodaj komentarz