Dietetyczny grill – jedz do syta i chudnij!

1 maja to podwójny powód do świętowania

  • Po pierwsze, święto pracy.
  • Po drugie, sezon grillowy.

To właśnie w tym dniu Polskę zaczyna ogarniać zapach dań przygotowanych na ogniu, wśród których króluje kiełbasa. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej popołudniowej biesiady. Soczysta, pachnąca z dodatkiem cebulki. Ślinka cieknie na samą myśl, a żołądek woła o pomstę do nieba! Obecnie, ciężko kupić dobrej jakości kiełbasę. Rzadko która przypomina tą przygotowywaną w gospodarstwach naszych dziadków czy pradziadków.
A nawet jeśli uda nam się taką znaleźć, to cena potrafi zwalić z nóg. 40 zł za 1 kg!
W większości przypadków, to właśnie ona decyduje o tym, czy kupimy dany produkt czy nie. Etykiety czyta zaledwie 30% z nas. Producenci postanowili wykorzystać ten fakt i karmią nas mięsem oddzielonym mechaniczne, które ze zdrowiem ma tyle wspólnego co nic! Zawiera zaledwie 12% białka. Pozostałe składniki to wypełniacze i woda! Spożywane w dużych ilościach może być dla nas bardzo niebezpieczne! Spójrz na poniższą grafikę. Idealnie odzwierciedla to, co chciałabym Ci przekazać.

Jaki grill wybrać?

Do wyboru mamy kilka wariantów:

  • grill eleketryczny
  • grill gazowy
  • grill węglowy

Największym złem jest ten ostatni, który zarazem jest najbardziej popularny. Można go kupić za przysłowiowe „grosze”. Nasz portfel nie ucierpi, gorzej ze zdrowiem. Spływający do węgla tłuszcz odpowiada za powstawanie groźnego dla naszego zdrowia dymu. Dlatego, jeśli jesteś oddanym pasjonatem grillowania – wybierz elektryczny lub gazowy.

Czysty grill

Bez względu na to który wariant wybierzesz, jedno jest pewne. Grill musi być czysty! Bez wątpienia jest to jedna z najważniejszych zasad grillowania. Przed położeniem czegokolwiek na ruszt, należy go dokładnie zdezynfekować. Większość z nas o tym zapomina i smaży na brudnym, ociekającym tłuszczem sprzęcie. Pozostaje jeszcze kwestia rozpałki – najlepsza opcją będzie brykiet lub węgiel. Odpadają wszelkiego rodzaju czasopisma czy gazety.

Jak grillować?

Bez względu na to czy grillujesz warzywa czy mięso, kładź je na specjalne tacki lub owijaj folią spożywczą. W ten sposób ograniczysz ich bezpośredni kontakt z ogniem!

Co wrzucić na ruszt? 

Jeśli zależy Ci na szczupłej sylwetce oraz zdrowiu, zrezygnuj ze wspomnianej kiełbasy. Szerokim łukiem omijaj również boczek oraz karkówkę. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie chude mięso czy ryba. Nie wspominając o warzywach o owocach.

Mięso z grilla 

Przygotowując mięso na grillu, musisz pamiętać o jednym: piecz je tak długo, aby nie było krwiste. W przeciwnym razie może dojść do rozwoju bakterii niebezpiecznych dla Twojego zdrowia. Jedną z nich jest Yersinia enterocolitica, która wywołuje:

  • biegunkę
  • gorączke
  • zapalenie stawów

Jakie mięso wybrać? Najlepszym rozwiązaniem dla osób będących na diecie będzie drób. Jest chudy, delikatny w smaku i łatwy w przygotowaniu. Warta zainteresowania jest nie tylko pierś, ale również górna część udka, skrzydełko czy pałka. Czas grillowania jest uzależniony od wielkości porcji. Małe kawałki powinny być gotowe już po 15-20 minutach.

W przypadku kurczaka, marynata jest niezwykle ważna. Źle doprawione mięso będzie jałowe i pozbawione smaku. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na jej przygotowanie.

Marynata czosnkowo-cytrynowa

  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • skórka z całej cytryny
  • sól i pieprz

Marynata jogurtowa

  • Pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

Marynata teriyaki

  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kolendry

Ryba z grilla

Ryba świetnie nadaje się do pieczenia na grillu. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, jest smaczna i zdrowa. Warunek jest jeden – musi być świeża! Do najbardziej polecanych gatunków zalicza się:

  • halibuta
  • łososia
  • dorsza
  • pstrąga
  • okonia
  • makrelę

Przed wrzuceniem na ruszt, rybę należy dokładnie oczyścić oraz wyfiletować. Następnie przyprawić, skropić sokiem z cytryną. Czas pieczenia nie przekracza 40 minut.

 

Gotowe zestawy do grillowania 

Polacy kochają mrożonki i dania na wynos. Wsadzamy do mikrofalówki, pięć minut i obiad mamy z głowy. A nie tam bawić się w jakieś gotowanie. Podobnie jest z grillowaniem. Bardzo chętnie kupujemy tacki z gotowymi zestawami – mięsem podzielonym na porcje, sosem i przyprawami. Niestety są to zazwyczaj produkty niskiej jakości. Napakowane chemią i konserwantami. Radziłabym z nich zrezygnować.

Smaczne dodatki

Produkty bazowe już znasz, teraz przyszedł czas na dodatki. Najlepszym rozwiązaniem będą warzywa. Przygotujesz z nich smaczną sałatkę i nie tylko! Możesz je podać jako samodzielnie danie. Nadziany pomidor, papryka czy ziemniak! A może szaszłyk? Brzmi pysznie!

Ziemniaki z twarożkiem

  • 4 ziemniaki
  • 125 g twarogu
  • pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie umyć, a następnie osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Nakłuć widelcem i przekroić na pół. Zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości. Twaróg połączyć z jogurtem i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Odwinąć ziemniaki z foli i nadziać farszem. Gotowe!

Poruszając kwestię dodatków, nie sposób wspomnieć o sosach! Jeżeli jesteś na diecie, unikaj ich jak ognia! Te sprzedawane w sklepach zamienią nawet najzdrowsze danie w prawdziwą bombę kaloryczną! Nie wiem czy wiesz, ale jedna łyżka majonezu to aż 166 kcal!!! Czyli o 90 kalorii więcej niż porcja  piersi z kurczaka! Jeżeli nie wyobrażasz sobie grilla bez tego rodzaju dodatków, wybierz ich zdrowszą wersję. Doskonałym rozwiązaniem będzie sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego.

Sos tzatziki

  • ogórek świeży – 200 g
  • jogurt grecki – 400 g
  • 0,5 ząbka czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Ogórki należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz